BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

.......BiNgKiSaN HaTi SeORaNG WaNiTA....

Ya Allah…….

terlalu mudah diri ini

mengalirkan air mata

tidak tertahan

ianya dilepaskan

kerana cemburu ku
fikiran ku terganggu
rasa itu membelenggu
menikam kalbu

walaupun dia tiada kena mengena dengan diri ku
namun ceritanya cerita mereka
membuatkan ku 'terasa'
tanpa di pinta
air mata dilepaskan

hanya padaMU aku memohon
uraikanlah rasa cemburu yang satu itu
sesekali ianya menerpa
tidak tertahan rasa hati ini
sesungguhnya Engkau Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani

Tuesday, September 8, 2009

SiApA LeBiH kUaT CeMbUru??? aDaM AtAu hAwA???


BENARKAH lelaki kuat cemburu? Atau wanita yang sebenarnya terlebih cemburu kepada lelaki?

Menurut Peter Salovey di dalam The Psychology of Jealousy dan Envy, cemburu ini sebenarnya merujuk kepada pemikiran negatif, perasaan bimbang, takut dan cemas terhadap sesuatu hubungan atau kebolehan seseorang itu bakal diancam oleh orang lain. Ha, macam mana itu?
Cemburu juga sebenarnya merupakan gabungan perasaan marah dan juga kesedihan. Pernah tengok mereka yang sedang cemburu? Apa yang mereka sering lakukan? Pasti mereka sentiasa muram, murung dan langsung marah-marah.
Menurut suatu kajian yang dijalankan oleh The Ultimate Self-esteem Test, beribu-ribu wanita di seluruh dunia kini sedang mengalami masalah cemburu yang teramat sangat dan memerlukan bantuan. Aduh, bukankah ini sudah dikira bahaya!
Kawan-kawan, bukanlah tidak boleh untuk cemburu. Tapi biarlah berpada-pada. Jangan sampai dikata orang cemburu buta. Cemburu itu tentunya boleh bukan. Cemburu pada tempatnya. Tidak ada sesiapa pun yang melarang.
Jadi, lelaki atau wanita yang lebih kuat cemburu?
Pening untuk merungkai permasalahan ini. Memang tidak dapat dinafikan bahawa lelaki juga punya sifat cemburu. Cuma biasalah, lelaki ini kebiasaannya tidak menunjukkan sifat cemburunya. Lebih suka simpan sahaja. Sedangkan wanita pula tidak boleh menyorok-nyorok. Kalau dia cemburu, memang dia akan kata dia cemburu. Benar bukan?
Dan mungkin ini yang sering dikatakan wanita lebih kerap cemburu berbanding kaum-kaum adam. Tapi, ini hanyalah andaian saya sahaja ya. Sekadar untuk melembutkan sedikit hati kakak-kakak dan adik-adik kita sidang pembaca ini. Realiti sebenarnya, anda yang tahu.
Justeru teman-teman, siapa sebenarnya yang lebih kuat cemburu? Lelaki atau wanita???

0 comments: